Piulitele cu gheare


Piulitele cu gheare sunt folosite in general in industria mobiliera. Se pot cumpara de la magazinele specializate in vanzarea suruburilor si feronerie.

Pentru panourile de catarare se folosesc in general piulite cu filet M10 (citeste “metric 10”). Din motive de economie, dar fara a realiza o mare economie, se pot folosi si piulite M8.

Din pacate, majoritatea piulitelor cu gheare ce se gasesc pe piata romaneasca sunt de o calitate inferioara. Asta inseamna ca la o strangere foarte puternica, la solicitarea unei prize cu efect de levier (tavan) sau la strangeri repetate, piulita se va rupe. Acest lucru se intampla si mai des la piulitele cu gheare M8, care sunt confectionate dintr-un material mai subtire.

Piulitele cu gheare M10 de calitate sunt confectionate din tabla de 2 mm. Pe langa grosimea materialului, calitatea unei astfel de piulite este determinata si de raza relativ mare care apare la intersectia planului orizontal (partea care se loveste cu ciocanul) si interiorul cilindrului filetat.


A- Piulita de caliate inferioara; tabla de 1mm
B- Piulita de calitate acceptabila; tabla de 1,5 mm
C- Piulita de foarte buna calitate; tabla de 2mmA- Unghiul ascutit la piulita din tabla de 1 mm
B- Raza clara la piulita din tabla de 1,5 mm grosime
C- Raza si mai mare la piulita din tabla de 2 mm


La piulitele din tabla subtire, deci de proasta calitate, aceasta raza este aproape inexistenta. Astfel, ultima spira a filetului taie materialul in punctul de minima rezistenta al piesei, iar la o solicitare mai serioasa, cilindrul filetat se va desprinde de partea cu gheare.


1 – Piulita din tabla de 2 mm in sectiune 2 – Piulita din tabla de 1 mm. Cu sageti rosii zona in care cilindrul filetat a cedat. Se observa si deformarea in forma de palnie pe care a luat-o partea cu gheare in urma solicitarii.

Pentru realizarea unui panou sigur, mai ales daca urmeaza sa fie folosit de persoane adulte, deci cu o greutate considerabila, este de dorit sa se achizitioneze piulite cu gheare M10 de calitate buna.

Pentru montarea piulitelor cu gheare se va efectua pregaurirea panoului. Apoi piulitele se for fixa pe spatele panoului prin lovire cu un ciocan. Pregaurirea se va face cu un burghiu de lemn cu diametrul egal cu diametrul exterior al cilindrului filetat al piulitei cu gheare.
alte articole

PRIMA PAGINA | SFATURI TEHNICE | TABEL DE COMANDA | CONTACT
Creat de Cristi Taut & Elena Cracut
Copyright © 2008 Faneholds. All right reserved.