Greseli de fabricatie la prizele de catarare


Inaintea achizitionarii prizelor artificiale este important sa se cunoasca cateva greseli de fabricatie ce pot apare in procesul de fabricatie si care pot face catararea incomfortabila (in cazul prizelor lucioase sau lipicioase) sau vor putea duce la ruperea prizelor.

In cazul nerespectarii de catre producator a unor anumite conditii de lucru sau a folosirii de matreiale de calitate inferioara, prizele pot avea suprafete lucioase, neaderente sau lipicioase.

Unele prize au grosimea materialului dintre saiba metalica si talpa prizei prea subtire. La strangere priza poate ceda foarte usor. Aceasta situatie apare in cazul in care nu s-a turnat suficient material in matrita sau matrita a fost prost realizata. Pentru prizele mici distanta respectiva ar trebui sa fie de minim 8 mm, iar in cazul celor mari de minim 12 mm. Problema este usor detectabila vizual.


Priza lucioasa

Priza cu material prea subtire sub saiba

Una dintre problemele des intalnite este saiba metalica neparalela cu talpa prizei. Prin strangerea surubului, acesta preseaza neuniform saiba si conduce la spargerea prizei. Deficienta poate fi observata destul de usor printr-o simpla privire.

 
Saiba stramba                                                   Saiba dreapta


O alta problema la prizele pentru surub imbus cu cap normal (cazul prizelor Faneholds) este lipsa saibei din degajarea pentru surub. Exista insa si prize care sunt special concepute pentru surub imbus cu cap ingropat si care nu sunt prevazute cu saiba. Acestea sunt simplu de recunoscut prin faptul ca zona pe care calca capul surubului este conica.Priza fara saiba

O greseala usor detectabila vizual este slefuirea gresita a talpii prizei. Zona slefuita trebuie sa apara cel putin in jurul gaurii pentru surub si pe tot conturul prizei. In cazul in care aceste locuri nu sunt bine slefuite, pot apare tensiuni la strangerea prizei, respectiv ruperea acesteia.


Priza gresit slefuita (verde) si priza cu contururi de slefuire continue (albastru)

Unele prize pot avea textura prea rugoasa, desi acest termen este discutabil, in functie de sensibilitatea fiecaruia. Rugozitatea prizelor cu textura pozitiva poate fi rectificata foarte usor printr-o simpla frecare cu un material textil mai aspru, gen pantaloni jeans. De evitat smirghelul sau alte produse abrazive.

Pentru toate fotografiile cu prize gresite s-au folosit doar modele Faneholds pentru a nu crea nici un fel de suspiciuni.

alte articole

PRIMA PAGINA | SFATURI TEHNICE | TABEL DE COMANDA | CONTACT
Creat de Cristi Taut & Elena Cracut
Copyright © 2008 Faneholds. All right reserved.