Alegerea prizelor si decorarea panoului


Dupa instalarea panoului, ultima problema de rezolvat ramane alegerea si montarea prizelor. Evident, se pun problele: cate prize pe metru patrat si ce fel de prize?

La prima intrebare se poate recomanda un numar orientativ de prize/m2 in functie de varsta utilizatorilor sau de destinatia panoului. Totusi, nu exista formule pentru acest capitol ci doar sfaturi.

In general, la un panou cu o suprafata mare, deci cu posibilitati mari de deplasare, se folosesc in jur de 4-6 prize/m2, la un panou mediu intre 6-10 prize/m2, iar la panourile mici, pentru antrenament intensiv, sunt de preferat cat mai multe prize pentru a putea oferi diversitate maxima de miscari pe o unitate mica de suprafata.
Nu intamplator, panourile celor care se "dau" bine au mai toate gaurile ocupate cu prize!

La a doua intrebare lucrurile sunt mai complicate.
In cazul panourilor pentru copii, trebuie selectate prize mai putin agresive si care sa corespunda ca forma cu talia mainilor lor, evitandu-se muchiile taioase, prizele foarte pozitive, gaurile mici etc. De asemenea, densitatea de prize/m2 trebuie sa fie mai mare decat pentru adulti.

Mai trebuie spus ca panourile mai apropiate de verticala se "descurca" si cu prize mai putine. Surplomba, in schimb, ofera posibilitati mai variate de deplasare si necesita mult mai multe prize. Tavanul este de preferat sa nu fie foarte incarcat. In general, prizele de tavan sunt mai protuberante si daca sunt prea apropiate pot stanjeni executia anumitor procedee tehnice.

Pictogramele fiecarei prize desemneaza inclinatiile pentru care sunt recomandate. Deci, nu mai insistam pe aspectul alegerii modelelor in functie de inclinatiile panoului.

Un alt aspect important este distributia prizelor pe panou.

In partea de jos a panoului vom avea numai prize de picioare pe cel putin 50-60 cm inaltime. Deasupra acestei zone vom avea prize combinate: de maini si de picioare. Este recomandabil ca prizele de picioare (mici) sa fie distribuite pe toata suprafata panoului. Utilizarea lor impune multa tehnica si reduce considerabil situatia frustranta in care odata reantorsi la stanca sa ne cataram catastrofal... si culmea! parca si antebratele se "umfla" mai repede decat atunci cand eram neantrenati. Explicatia e simpla: la panou ne-am obisnuit sa calcam pe prizele de maini, care sunt mai mult decat comfortabile pentru picioare. Greutatea corpului poate fi foarte usor transferata pe picioare, iar ghetele le punem la intamplare, "ca oricum tine". Stanca, in schimb, nu este asa generoasa si cere adesea atentie la asezarea picioarelor.

In zonele de surplomba foarte accentuata, tavan si iesirile din tavan avem nevoie de prize care sa poata oferi si posibilitati de acrosare sau chiar de odihna (calcai sau varful ghetei).

Tot la amplasarea prizelor trebuie tinut seama si de raspandirea omogena a tipurilor de priza, atat ca marime cat si ca diversitate de apucare. Deci, este bine sa evitam alegerea doar de "manere" si "riglete" pentru tot panoul. O gama mai mare de feluri de apucare inseamna implicit si o imbunatatire a fortei si tehnicitatii degetelor!

Cel putin in cateva locuri pe suprafata panoului, si cu precadere in zonele surplombate, este practic sa avem cateva prize foarte mari si comode. Ele vor fi mult apreciate la odihna in timpul circuitelor lungi de anduranta sau de ce nu, la jump-urile departate.

alte articole

PRIMA PAGINA | SFATURI TEHNICE | TABEL DE COMANDA | CONTACT
Creat de Cristi Taut & Elena Cracut
Copyright © 2008 Faneholds. All right reserved.